Nógrád Megyei Civil Információs Centrum

Újra hangos az esélyek utcája! - Nógrád Megyei Civil Információs Centrum

Újra hangos az esélyek utcája!

november 11th, 2016

Több mint 60 vállalat, civil szervezet, állami és önkormányzati szakember kereste az együttműködési lehetőségeket az Esélyek utcáján, Újbuda Önkormányzatának esélyegyenlőséget és családbarát szemléletet támogató programjának új állomásán. A tanácskozáson a társadalmi befektetési projektek mérhetősége került fókuszba.

A májusban indult Esélyek utcája program ezúttal a társadalmi felelősségvállalás területén érintett szakembereket hívta tanácskozásra.

„Újbuda Önkormányzata évek óta örömmel támogatja azon civil-vállalati együttműködések kialakítását, melyek hasonlóan az önkormányzat törekvéseihez elkötelezettek abban, hogy az esélyegyenlőségi elvek alapján a kerület, a város, az ország különböző hátrányban élő lakosait életminőségük javításában segítsék” – mondta el dr. Hoffmann Tamás, Újbuda Önkormányzatának polgármestere. „E cél megvalósítása érdekében indítunk újabb és újabb programokat, hogy felhívjuk mind a vállalatok, mind a civil társadalom figyelmét az esélyegyenlőség és a családbarát szemlélet kialakításának fontosságára, az együttműködésekben rejlő lehetőségekre. E folyamat egyik kiemelt projektje lett az Esélyek utcája és a hozzá kapcsolható rendezvények” – tette hozzá a polgármester.

Új érték teremtése

Az Esélyek utcája májusi megalakítása óta már valós társadalmi célú partnerségeket hozott létre nonprofitok és vállalatok között az önkormányzat közreműködésével. „Újbudán már eddig is számos nagyszerű esélyegyenlőségi program valósult meg vállalati, civil szervezeti, önkormányzati szinten, például Újbuda saját kerületi esélyegyenlőségi programjának keretében évek óta aktívan támogatja az idős- és a fogyatékos emberek, valamint a nők és a családok társadalmi integrációját. Szeretnénk, az Esélyek utcája segítségével összehangolni ezeket a programokat, az Önkormányzat ösztönző és koordináló szerepével erősíteni a helyi közösségeket, a civil-, és a vállalati szférát. A felelős gondolkodás, a közösségek, szervezetek együttműködése mindannyiunk közös ügye, amellyel együtt tudunk új értéket teremteni” – értékelte az eseményt Csernus László, Újbuda Önkormányzatának CSR tanácsnoka.

A tudásmegosztás is a program céljai közé tartozik, ezért a mostani eseményen a civil-vállalati-önkormányzati párbeszéd kialakítása mellett egy hatékony, de széles körben még nem használt eszközről, a társadalmi felelősségvállalás mérhetőségéről osztották meg tapasztalataikat a résztvevők. „Gyakorlati segítséget is szeretnénk nyújtani rendezvényeinken, ezért új szakmai trendeket is bemutatunk. A társadalmi befektetési programok mérésével számszerűsíthetjük és összefoglalhatjuk a társadalmi és környezeti hatást, ezáltal növelhetjük a projekt hatékonyságát” –tette hozzá Csernus László.

Partnerségek honlapja

A rendezvényeken kívül az Esélyek utcája egy egyedülálló weboldal (http://eselyekutcaja.ujbuda.hu/) segítségével hangolja össze a szektorok esélyegyenlőségi törekvéseit, családbarát működésének kialakítását célzó intézkedéseit. Folyamatosan csatlakoznak a weboldalhoz civil szervezetek és vállalatok, akik a kerületben dolgoznak, vagy tevékenységük a kerületi lakosokat érinti. „Egyrészt várjuk civil szervezetek jelentkezését, amelyek készek és képesek az érzékeny társadalmi problémák felvállalására, ezekre válaszokat tudnak adni. Teszik mindezt úgy, hogy a helyi közösséget, az önkormányzatot, a vállalati szereplőket és a lakosságot partnernek tekintik” – mondta el Oláh- Koppány Andrea, a weboldal koordinátora. „Másrészt várjuk a felelősen gondolkodó vállalatok jelentkezését, amelyek olyan eszközként használják a vállalati társadalmi felelősségvállalást, amely a törvényi előírásokon túlmenően fejleszti a munkakörülményeket, illetve kedvez a társadalomnak és a helyi közösségnek.”

Forrás: beküldött hír

(Forrás: www.civilhirugynokseg.hu)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Nógrád Megyei Civil Információs Centrum