Nógrád Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ

„Szeretem a matematikát” - Nógrád Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ

„Szeretem a matematikát”

március 10th, 2017

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) 1977-től hirdeti meg a Kalmár László matematikus nevét viselő országos versenyt, amelyet nemrégiben immár negyvenhatodik alkalommal rendeztek meg általános iskolák növendékei számára.

szeretem a matematikát

A Kalmár László Matematikaverseny megyei fordulóján hatvanhárom diák – harmadikosoktól nyolcadik osztályosokig – mérhette össze matematikai tudását, akik a fenti mondatot bizonyosan gyakran ismételgetik, s akik az iskolai matekórákra sem félve ülnek be. A versenyzőknek nyilván efféle gondolatok sem kavarognak a fejükben tanulmányaik alatt: „jaj, csak ne engem szólítson a tanár a táblához” avagy „jaj ne, már megint egy egyenlet, egy érthetetlen szöveges feladat, egy geometriai alakzat, egy mértékváltás!” A Nógrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület Nógrád és Heves megyében szervezte meg a szóban forgó verseny megyei fordulóit. A megmérettetéseknek kiváló házigazdája volt Egerben, az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános Iskola Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola; Balassagyarmaton, a Kiss Árpád Általános Iskola; valamint Salgótarjánban, a Kodály Zoltán Tagintézmény, ahol a nebulók mindegyike legjobb formáját hozta ki számokban, rejtvényekben, megoldó képletekben gazdag tudásából.

A diákok a furmányos feladatokat évfolyamonként oldották meg. Az évfolyamonként matematikatanárok által ellenőrzött dolgozatokat az országos versenybizottságnak továbbították, akik majd a korrigálást követően, a legjobb eredményt elért versenyzőket meghívják a május 19-én és 20-án, Budapesten megrendezendő országos döntőbe.

– Nagy öröm volt találkozni a sok lelkes, tehetséges gyerekkel, akikért a helyszíneken izgultak szüleik, felkészítő tanáraik. Nagy elismerés illeti a diákok tanárait példás, odaadó munkájukért, amellyel megszerettetik, felfedeztetik a „tudomány királynőjének” világát, s külön köszönet a szülőknek is, akiknek együttműködése nélkül nem valósulhatott volna meg a tanulók képességeinek kibontakozása – mondta lapunknak Pálinkás Sándorné, a Nógrád megyei TIT elnöke.

A megyei versengés jutalmaként minden matekszerető növendék egy emléklappal, tollal, hűtő-mágnessel lett gazdagabb, a felkészítő tanároknak pedig könyvet, sport-ruházati vásárlási utalványt ajándékoztak a szervezők.

– A jó légkörű eseményt önzetlen támogatóink felajánlásaival valósítottuk meg. Köszönjük, hogy hozzájárultak a rendezvény sikeréhez, s emelték a megyei döntő színvonalát!

Hálásak vagyunk Domonkos Tamás és Svecz István megyei elnökségi, illetve felvételi előkészítő bizottsági tagok, Molnárné Kiss Mirtill munkatárs és Jeszenszki Erzsébet munkájáért. Bízunk abban, hogy jövőre még több diák vesz részt a megmérettetésen, reméljük, az országos döntőn sok Heves és Nógrád megyei fiatal szerez örömet, büszkeséget szüleinek, iskolájának, s megyéjének is – zárta szavait az elnök.

(Forrás: www.nhc24.hu)

Nógrád Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ