Nógrád Megyei Civil Információs Centrum

Nyugdíjasok ajándéka a rászorulóknak

szeptember 29th, 2016

Mintegy hétszáz üveg saját készítésű befőttet adtak át a kecskeméti, hetényegyházi és városföldi nyugdíjasok a Tápláló szeretet program keretében a Kecskeméti Nagycsaládosok Egyesületének.

A Kecskemét-Hetényegyházán megtartott ünnepségen Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége úgy fogalmazott: a nyugdíjasok felajánlásukkal bebizonyították, hogy nemcsak anyagiakkal lehet a rászorulókat támogatni, hanem kétkezi munkával is.
Kiemelte: cselekedetük jó példa arra, hogy nem kell nagy, világra szóló tettekben gondolkodni.

Mindenki meg tudja találni a saját környezetében azt, hogy képességeihez, erejéhez és anyagi lehetőségeihez mérten mivel tud másoknak segíteni – mondta Herczegh Anita.

A köztársasági elnök felesége a programot 200 kilogramm cukorral, továbbá öt üveg saját készítésű lekvárral, lecsóval és paradicsommal támogatta.

A Tápláló szeretet programot a Nógrádi Napraforgó Hagyományőrző és Szociális Egyesület indította útjára a gazdasági válság idején. A szervezet elnöke, Nyilas Kálmánné a földeken maradt termények feldolgozását tűzte ki célul, hogy az így elkészült befőttekkel és savanyúságokkal rászoruló családoknak segíthessenek.

Ötlete támogatókra talált, és már az első évben, 2009-ben 360 üveget töltöttek meg az önkéntesek. A programhoz az évek során a környező települések is csatlakoztak, és ennek köszönhetően tavaly már 6255 üvegnyi ajándékot adtak át a nagycsaládosoknak.

Nyilas Kálmánné emlékeztetett: a programot az Európai Unió 2013-ban a legjobb gyakorlatot megvalósító programok közé sorolta.

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke meghatónak nevezte a szeretet kifejezésének ezt a formáját, amire véleménye szerint nagy szükség van a mai világban. Egyrészt az időseknek hasznos elfoglaltságot ad, hiszen tudásukra, tapasztalataikra alapozva alkothatnak, és kétkezi munkájukat ajándékozhatják másoknak. A családok felelőssége pedig, hogy átérezzék, a nem futószalagon készült, gondos kezek munkája értékes ajándék. A címkékkel pedig mindegyik üveg egyedivé is válik – tette hozzá.

Az idei adományok elkészítésén már tizenhárom településen – Diósjenőn, Drégelypalánkon, Kecskeméten, Nógrádon, Horpács, Hetényegyháza, Tolmács, Rétság, Városföld, Salgótarján, Kétbodony, Nőtincs és Szátok – mintegy kettőzázan dolgoztak. A hetényegyházi Naplemente Idősek Klubja kezdeményezésére a helyi, a kecskeméti és a városföldi nyugdíjasok 614 üveg, mintegy harmincféle terméket – köztük lekvárokat, szörpöket, befőtteket, savanyúságokat és zöldségeket – ajándékoztak a Kecskeméti Nagycsaládosok Egyesületének.

A programhoz Kecskemét polgármestere is csatlakozott. Szemereyné Pataki Klaudia a helyi Pallas Athéné Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Karának hallgatói által a helyi tangazdaságban készített 100 üveg tartósítószermentes gyümölcslevet ajánlott fel.

Forrás: elelmiszer.hu

(Forrás: www.civilhirugynokseg.hu)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Nógrád Megyei Civil Információs Centrum