Nógrád Megyei Civil Információs Centrum

Mentés másként! – Első közösségi felelősségvállalási konferencia - Nógrád Megyei Civil Információs Centrum

Mentés másként! – Első közösségi felelősségvállalási konferencia

március 20th, 2017

Felelősségvállalás, mint hétköznapi működési mód, Új Nemzedék, közösségi kezdeményezések, akadálymentes színház, együttműködés. Mitől lesz jobb a világ? „Mentés másként”. A konferencia, mely nem a sablonokra épít!

A HAT Alapítvány, a Magyar Adományozói Fórum és a Magyar Public Relations Szövetség által, 2017. április 3-án Budapesten, a Duna Palotában megrendezésre kerülő konferencián a meghívottakon és a résztvevőkön kívül, az ÖTLET, a LEHETŐSÉG és a MEGVALÓSÍTÁS találkozik egymással. A rendezvény fővédnöke Novák Katalin, a Nemzeti Önkéntes Tanács elnöke, család- és ifjúságügyért és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár.

A HAT Alapítvány mottójaként említhetjük: ”Célunk, hogy tudás, jó szándék, tehetség ne vesszen el soha!” Közösségi összefogás egy értékesebb, a szó nemes értelmében vett gazdagabb és egészségesebb jövőért! Hogyan lesz a lehetőségből eredmény? A konferencia résztvevői, előadói segítségével, elmondjuk hogyan lesz az ötletekből valóság a mindennapokban, beszélünk majd elért és várható eredményekről, melyek az üzleti életben és a támogatói közösségben egyaránt értéket képviselnek.

Meghívott vendégeink, résztvevőink, előadóink és kiállítóink névsora mutatja igazán ennek a rendezvénynek a jelentőségét. Bombera Krisztina, Koronczay Lilla, Baráth József és Marosi Viktor ismert médiaszemélyiségek, a konferencia résztvevői, akik szívesen adják nevüket olyan kezdeményezésekhez, amelyek a jövő alapköveit teszik le.

Mit tesz a mai „Piroska” a kosarába? A mai „mesekosár” kissé másnak mutatkozik, hiszen a bevásárlóközpontokban, nagy áruházakban mindenféle jóval pakoljuk tele, de vajon valóban jóval teli ez a „mesekosár”, és jut-e mindenkinek ebből a kosárból? Az étel és az élelem között óriási a különbség. Előbbire gondolva valami finomat, étvágygerjesztőt látunk magunk előtt, utóbbi a létezésünkhöz szükséges.

A konferencia során szó lesz arról, hogy mitől lesz igazán étel az élelemből, és mire érdemes figyelni a fogyasztásakor? Hogyan juthatnak a rászorulók is ételhez, és hogyan lesz gyermekeinkből felelős fogyasztó, érző ember, aki másokon is képes segíteni? Nem titkoltan szeretnénk hatással lenni emberekre, szervezetekre, társadalmi csoportokra azért, hogy HATásunkra, segítségünkkel, HAThatósan működő csoportok, közösségek jöjjenek létre segíteni, támogatni azokat, akik az élet bármely területén támogatásra szorulnak.

A program fővédnökét Ekler Gergely, az Új Nemzedék Központ ügyvezetője képviseli: Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. ott van, ahol a fiatalok: Budapesten, országosan és nemzetközi színtereken, fiatalok számára nyitott közösségi terekben, rendezvényeken, népszerű fesztiválokon, oktatási intézményekben és tehetséggondozásra fókuszáló eseményeken egyaránt. Az ÚNK célja, hogy segítse a fiatalokat, ezért országszerte 20 közösségi teret üzemeltet azért, hogy legyen egy hely, ahová akár naponta többször betérhetnek azért, hogy inspirációt meríthessenek, fejleszthessék képességeiket, tudásukat, szociális tőkéjüket. A rendezvény befejezését egy Magyarországon egyedülálló infokommunikációs akadálymentesítéssel színpadra állított darab koronázza meg.

A HADART Színház előadását a siketek és nagyothallók is élvezhetik, hiszen a színpadon egy jeltolmács kíséri végig az előadás minden pillanatát, aki dramaturgiailag szerves része a színdarabnak. Nincs annál nagyobb luxus, ha egy ország, ha egy társadalom hagyja elveszni értékes szürkeállományát, ha lehetőségek híján elvész a gyerekben, felnőttben rejlő tudás, tehetség, fel sem fedezzük a bennük rejlő kincset. Van tennivalónk e téren, hiszen talán a jövő tudósai, feltalálói, kutatói, űrhajósai sétálnak el mellettünk az utcán nap, mint nap. Ezeket az értékeket, közösségi összefogással érdemes a felszínre hozni. Óriási befektetés, mely sokszorosan térül majd meg!

Csodálatos a magyar nyelv. Az együttműködés szó az egész konferencia lényegét adja. Bármi, amit meg szeretnénk valósítani csak akkor működik, ha együtt tesszük! Ez az igazi cél!

Információ: A HAT Alapítvány 2007 óta támogatja a hátrányos helyzetben élő embereket. Küldetésünk „Olyan országban akarunk élni, ahol működő, fejlődő, dinamikus kapcsolatok alakulnak ki a társadalmi csoportok között és az egyének között. Mindenkinek lehetősége van arra, hogy megtalálja és elérje a saját célját. Ezért feladatunknak tekintjük, hogy olyan közösségeket hozzunk létre, amelyek támogatják a tudáshoz, információhoz és élményekhez való szabad hozzáférést. Abban hiszünk, hogy ez lehetővé teszi, hogy nyitottak, önállóak, felelősséggel döntő, a saját életünkre HATni tudók legyünk.”

Főbb programjaink:

Gudi – Közösségi Garázsvásár a MagNet Közösségi Házban:

http://hatalapitvany.wixsite.com/ezhat/kozossegi-vasar

Kompetenciafejlesztő képzések:

http://hatalapitvany.wixsite.com/ezhat/kepzesek-treningek

Kocka Adománybolt Budapest VIII. kerületében:

http://hatalapitvany.wixsite.com/ezhat/adomanybolt

Társadalmi vállalkozás és civil szervezetfejlesztés:

http://hatalapitvany.wixsite.com/ezhat/civilhub

Közösségfejlesztés: http://hatalapitvany.wixsite.com/mentesmaskent

(Forrás: www.civilhirugynokseg.hu)

Nógrád Megyei Civil Információs Centrum