Nógrád Megyei Civil Információs Centrum

Kitüntették az egyesületi elnököt - Nógrád Megyei Civil Információs Centrum

Kitüntették az egyesületi elnököt

március 28th, 2017

Szécsényben 1973-ban tizenkét fővel alakult meg a Petőfi Horgász Egyesület. Elnökük Oláh Pál volt, a tagság 40 évvel ezelőtt 1977-ben új elnököt választott Vidu Pál személyében, aki azóta is betölti ezt a tisztséget.

Nagy felelősséggel, lelkiismeretesen, sokszor családi programok lemondásával, hozzáértéssel szervezi, vezeti, irányítja az egyesület életét. Napjainkban a város egyik legnagyobb civil szervezete, taglétszámuk több mint háromszáz. Az egyesületnek a szécsényi horgászokon kívül nagyon sok más településről, de számos megyénkről túlról, a fővárosból is vannak tagjaik. Megalakulásuk óta a vagyonuk jelentősen növekedett. 1973-ban 4980 forintjuk volt, ma a vagyonmérlegük közel 40 millió forint.

kitüntették01

Az évek során a 2,8 hektáros tavat 18 hektárra bővítették, körülötte 18 hektáros pihenőparkot alakítottak ki. A több ezer órás társadalmi munkának – minden évben két alakommal rendezik meg a környezetvédelmi napokat, amelyen minden tagjuk részt vesz, – a horgászok által befizetett hozzájárulásoknak, a sikeres pályázatoknak, valamint az Ipoly- Vidéki Tájvédelmi Egyesület támogatásának köszönhetően jelentős beruházásokat valósítottak meg.

Elkészült a horgásztanya, elkészült a tanösvény, a nevelőtó, a kilátó, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik az Ipoly völgyére, azok, akik felmennek a kilátóba megszemlélhetik a ritka madárfajokat, a táj életközösségét. Sok utánajárás és szervezőmunkának köszönhetően megépült a tavat az Ipoly folyóval összekötő csatorna, amely a víz jobb oxigénellátását biztosítja.

kitüntették02

Mindezek mellett a nyári forró napokon rendszeresen mérik a víz oxigéntartalmát, ellenőrzik a minőségét.

Vidu Pál vezetésével az egyesület egy turisztikai paradicsomot hozott létre, amelyet évente közel ezer vendéghorgász, sok száz turista keres fel, kedvenc kirándulóhelye a szécsényi családoknak is. Az egyesület nagy hangsúlyt fektet a haltelepítésre, évente négy – öt telepítés során több min tíz mázsa hal kerül a tóba.

Szécsény képviselő-testülete, Vidu Pálnak a 40 éves áldozatos közösségi munkáját Szécsény Városáért Díjjal ismerte el, melyet nemrég adtak át.

Szenográdi F.

(Forrás: www.nhc24.hu)

Nógrád Megyei Civil Információs Centrum