Nógrád Megyei Civil Információs Centrum

„Galilei-élmény” a könyvtárban – Salgótarján

április 29th, 2017

Világszerte már széles körben ünneplik a csillagászat napját – amely idén április 29-re, azaz mára esik –, nem volt ez másképp megyeszékhelyünkön sem. Tegnap ezen alkalomból kiállítást, illetve tárlatvezetést tartottak a Gedőcz-tetőn található Uránia Észlelő és Bemutató Csillagvizsgáló közreműködésével a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban. Egész napos programokkal, előadásokkal várták a tudomány iránt érdeklődőket.

A jeles napnak már Magyarországon is nagy múltja van, hiszen évről évre több ezer érdeklődő pillanthat bele egy-egy távcsőbe, hogy részesülhessen a „Galilei-élményben”.

A csillagászat napja „mozgó ünnep”, amely a holdfázishoz igazodik, általában az első negyedhez legközelebbi szombatra esik. E nap estéjén a Holdat sarló alakúnak észleljük. Ezen égi kísérőnkön kívül a Jupiter, valamint holdrendszere lesz az este legfőbb látványossága. A kitartók a tavaszi égbolt különlegességében – kettőscsillagokban, galaxisokban – is gyönyörködhetnek.

galile-i élmény

Könnyű József, a salgótarjáni Uránia Észlelő és

Bemutató Csillagvizsgáló igazgatója kalauzolta el

az érdeklődőket az égbolt, továbbá a csillagászat világába

Fotó: Hüvösi Csaba

A csillagászat napjának célja a városban is az volt, hogy minél közelebb vigyék az emberekhez ezt a tudományágat.

Tegnap a megyei könyvtárban a délelőtt folyamán a gyermekeket, majd délután pedig a felnőtteket is Könnyű József, a salgótarjáni Uránia Észlelő és Bemutató Csillagvizsgáló igazgatója kalauzolta el az égbolt, továbbá a csillagászat a laikusok számára kissé furcsa, ámde annál érdekesebb világába.

A fiataloknak szánt előadása elején elmondta: az óvodás, illetve az iskolás korosztálynak nagyon nehéz eljutni a csillagvizsgálóba. Ugyanis az ott tevékenykedők este kilenc-tíz óra környékén kezdik meg munkájukat, amikor a csemetéknek már aludni kell. Éppen ezért a csillagvizsgáló költözött le egy napra az intézménybe, hogy minél többen el tudjanak látogatni az intézménybe. Hozzátette, az emberi kíváncsiság volt az, ami fejlesztette a csillagászatot, a matematikát, illetve minden egyes tudományágat.

Könnyű József a nagy érdeklődésre való tekintettel a diákoknak több interaktív előadást is tartott az „Égbolt rejtelmei” címmel. A nebulók nagyon élvezték ezt, mert megmutathatták tudásukat, és ők is újat mondtak egymásnak. Ezt követően pedig az előadó körbe vezette őket a vitrineknél, majd „megvizsgálhatták” a csillagokat is. Délután a nagykorúak élvezhették az igazgató beszámolóját, amelyben szó volt az ufóktól egészen a kozmikus katasztrófákig. Bátran állíthatjuk, hogy nem mindennapi élményben volt részük a rendezvényre ellátogatóknak. A szervezők a jövőben is folytatni szeretnék ezt a kezdeményezést.

Gerhát Karina

(Forrás: www.nhc24.hu)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Nógrád Megyei Civil Információs Centrum