Nógrád Megyei Civil Információs Centrum

Együttműködés arany háromszögben

március 28th, 2018

A minap nyílt meg a Dornyay Béla Múzeumban a Ceredi Nemzetközi Kortárs Művésztelep huszonharmadik, 2017 nyári kurzusán készült művekből a Szuperált terek című válogatás.

Mint a Nógrád Megyei Hírlap március 13-i és 14-i számában beszámoltunk róla, a szakmai megnyitóbeszédet Péter Szabina esztéta tartotta.

együttműködés

A kiállítás-megnyitón a művészek, vendégek sorában jelen volt a Magyarországi Alkotótelepek és Symposiumok Társasága képviseletében Paczona Márta festő- és textilművész és a Symposion Alapítvány a Magyarországi Művésztelepekért nevében Péter Ágnes szobrászművész, alapítványi elnök is. A társaság 1990-ben alakult és 1991-től működik folyamatosan. Alapító elnöke Cserny József volt. A 2009-ben elhunyt formatervezőről díjat is neveztek el. Az alapítványt a társaság hozta létre, szintén több mint negyedszázaddal ezelőtt. Mindkét szerveződés célja és mondhatni küldetése a művésztelepek közti párbeszéd, koordináció kialakítása, fejlesztése, a hagyományos és új formák működtetése, tanácskozások, akciók szervezése, publikációk megjelentetése. A Velencén élő Péter Ágnes tizenhárom évvel ezelőtt hozta létre a Velence-tavi Nemzetközi Symposiont, amely kreatív művészeti műhely keretében fiatal tehetségeket is oktat s kínál számukra is alkotólehetőséget. Paczona Márta, bár Kecskeméten és Budapesten lakik és a dolgozik, a Balatonhoz közeli Somogytúron, néhai Kunffy Lajos festőművész (1869–1962) falujában aktív résztvevője a művésztelepi tevékenységnek.

A két vendég – lapunk kérdéseire válaszolva – tisztelettel szólt az 1996 óta működő ceredi művésztelep munkájáról. Különösen nagyra értékelték az alkotók és a falu lakossága közti szoros kapcsolatot, Európa és a világ számos országából érkezett művészek szerepvállalását a helyi tradíciók tovább éltetésében. E törekvés az elmúlt évben egy kor-társ-táj-ház létrehozásában öltött testet. Elismeréssel említették a művészeti vezető, Fürjesi Csaba nevét, akit a társaság illetve az egyesület Cserny József Symposion-díjban részesített, s akivel a jövőben vezetőségi tagként is számolnak. Paczona Márta és Péter Ágnes elmondta, hogy terveik szerint szorosabbra kívánják fűzni az általuk képviselt művésztelep és a ceredi közti együttműködést, amelyet képletesen szólva, arany háromszögnek neveztek.

(Forrás: www.nool.hu)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Nógrád Megyei Civil Információs Centrum