Nógrád Megyei Civil Információs Centrum

Egy helyen minden, ami kutya - Nógrád Megyei Civil Információs Centrum

Egy helyen minden, ami kutya

március 27th, 2017

Kutyakiállítást rendezett tegnap az Ebtenyésztők Nógrád Megyei Egyesülete a salgótarjáni Tó-strand területén. A kicsit hűvös és szeles, de napsütéses napon hétszázhuszonnégy eb versengett a trófeákért. Az immár hetedik alkalommal megrendezett CAC kutyashow kiváló lehetőséget teremtett arra, hogy az ország különböző részeiről és más országokból érkező kiállítók és tenyésztők találkozzanak, megosszák egymással tapasztalataikat.

Tíz országból érkeztek versenyzők és kiállítók a csodás természeti környezetben megrendezett CAC kutyashow-ra. Az egykor virágzó strand üres medencéjét és a szomorúan, fák mögött megbúvó egykori strand hotelt kutyák kedves vakkantásai, gazdák kacajai, nézelődők beszélgetései verték fel kicsit a rémálomból. Ha hosszabb időre egyelőre még nem is, de erre az egy napra pezsgő élet és jókedv uralkodott a fenyvesekkel ölelt területen. Sátrak – amelyek nem alvást, hanem a napközbeni hűsölést és kényelmet szolgálták a kutyáknak és tulajdonosaiknak –, kutyakozmetikai eszközökkel felszerelt asztalok és kényelmes kutyaketrecek sokasága lepte el a gyepet, árusok és szakboltok standoltak a fákkal árnyékolt strand szabadon maradt területein.

egy helyen minden

A bejárattal szemben a nagy show szőnyege várta a délutáni, legszebbeket felvonultató bemutatót. Napközben hét bíró körében zajlottak a bírálatok, közülük hárman Szerbiából érkeztek a salgótarjáni show-ra, hogy oroszlánrészt vállaljanak az értékelésben.  Az erre a napra megjelent katalógus szerint százötvennyolc kutya fajta vonult fel a kiállításon, köztük a legtöbb eb a terrierek családjába tartozott, de sok hosszúszőrű collie-t, bulldogot, berni pásztort és golden retrievert is láthattunk. A kiállítás bőven tartogatott kuriózumokat meztelen kutyákkal, óriás termetű ebekkel és őshonos magyar szépségekkel. A kiállítás mellett tenyészszemlét is tartottak a schnauzer, pinscher és berni pásztor fajták számára, ezekre helyben lehetett jelentkezni a kutyatulajdonosoknak.

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a programra, amelyen nemcsak a „versenyzők”, hanem környékbeli kutyabarátok is részt vettek. A gyerekek ingyen látogathatták a rendezvényt, sőt, a hobbikutyával érkezők egy önálló versenykategóriát kaptak, amelyben megmérethették magukat. Ott jártunkkor beszélgettünk egy bájos párossal, Krisztinával és keverék kutyusával, akik úgy döntöttek, hogy a nézelődés mellett beneveznek az „amatőrök” versenyébe is. A tulajdonos hölgy azt mondta, attól, hogy az ő kutyája nem egy különleges fajta, még nagyon szép és okos, amit szeretne megmutatni másoknak is. Füleki tenyésztőktől azt tudtam meg, hogy létezik hippoallergén kutya, mástól pedig azt, hogy mely kutyafajták a legjobb választások kisgyermekes családok számára.

Harmincnál is több nógrádi versenyzőt felvonultató, tanulságokkal bővelkedő nap volt a vasárnapi, mindenki megtalálhatta benne a számára érdekes információt vagy felejthetetlen élményt.

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége védnöksége alatt és számos támogató segítségével megrendezett Salgótarján CAC-kutyashow legszebb ebének idén a bírók egy welsh terriert választottak.

Lakatos Kati

(Forrás: www.nhc24.hu)

 

Nógrád Megyei Civil Információs Centrum