Nógrád Megyei Civil Információs Centrum

Ebek százai a seregszemlén - Nógrád Megyei Civil Információs Centrum

Ebek százai a seregszemlén

március 24th, 2017

Az Ebtenyésztők Nógrád Megyei Egyesülete március 26-án, vasárnap immár hetedik alkalommal rendez CAC kutyashow-t Salgótarjánban. Az esemény helyszíne a – szokásosnak mondható – városi strand területe lesz. A nevezések száma közelíti a 2015. évi rekordot, amely 750 kutya volt. A népszerűség oka, hogy idén ez lesz Magyarországon az első szabadtéri, minden fajtát felvonultató megmérettetés.

A hetedik alkalommal rendezett salgótarjáni CAC kutyashow ismét kiemelt figyelmet kapott a kutyatulajdonosok részéről – tudtuk meg Tóth Hajnalkától, az Ebtenyésztők Nógrád Megyei Egyesületének elnökétől. Idén újdonság, hogy a bírók sorában három szerb kinológiai szakembert is tisztelhetünk majd.

A nevezési statisztikák alapján ebben az évben a legnépszerűbb fajták az amerikai staffordshire terrier, a francia bulldog és a golden retriever lesznek. Nagy számban bírálják még a berni pásztorokat, a kuvaszokat, a collie-kat, a bulldogokat és a cane corso-kat is. Ezen fajtáknál szerepet játszik, hogy Salgótarján környékén sikerrel tenyésztik őket, és szívesen mutatják meg állományukat a tenyésztők a hazai közönség előtt. Vannak olyan fajták is, amelyekből csak egy-egy példányt láthatunk majd a körökben, közülük viszonylag ritkának mondható az ausztrál pásztorkutya, vagy a shikoku. A kiállítás mellett a nap folyamán tenyészszemlét is tartanak a schnauzer, pinscher és berni pásztor fajták számára, ezekre helyben lehet jelentkezni a kutyatulajdonosoknak.

A körökben a bírálatok a megnyitót követően, 10 órakor kezdődnek. A kísérő programok sorát 12 órakor kutyás bemutató nyitja, majd 13 órától keverék és törzskönyv nélküli kutyák szépségversenyét láthatják az érdeklődők. Erre a megmérettetésre helyben lehet kutyát nevezni. A program leglátványosabb eseménye, a fajták legszebb egyedeit felvonultató Best in Show program várhatóan 14.30 órakor veszi kezdetét. Tavaly szeptemberben, a legutóbbi kiállítás legszebb kutyájának egy magyar agarat választott a bírói grémium.

A rendezvényre a szervezők várják a salgótarjáni és környékbeli kutyabarátokat.  Aki kutyával érkezik, az az állat oltási könyvét ne felejtse otthon! Az eseményt a gyermekek ingyen látogathatják. A szervezők kérik a nézőként érkezőket, hogy a nagy nevezési számra tekintettel az eseményre gyalog vagy tömegközlekedéssel érkezzenek, vagy autóikat hagyják a Beszterce lakótelepen!

(Forrás: www.nhc24.hu)

Nógrád Megyei Civil Információs Centrum