Nógrád Megyei Civil Információs Centrum

Balassagyarmat barátai találkoztak - Nógrád Megyei Civil Információs Centrum

Balassagyarmat barátai találkoztak

szeptember 23rd, 2016

Három évtizede gyűltek össze először a fővárosban Balassagyarmat barátai, hogy a városlakók és az elszármazottak közösen elevenítsenek fel régi emlékeket, és a településtől messze került emberek megismerkedjenek a közelmúlt legjelentősebb vívmányaival, fejlesztésekkel, új értékekkel. Nemrégiben újra összejöttek az ismerősök a Lánchídhoz közeli BM Duna Palotában.

Balassagyarmat. Lapunkat Nagy László, a Pro Urbe-díjas Balassagyarmatért Baráti Kör honlap felelőse tájékoztatta a részletekről. Köszöntőjében Medvácz Lajos polgármester azt hangsúlyozta, élhető és szerethető kisvárost építenek, immár hátuk mögött hagyva minden adósságot, egyértelműen fejlődő pályára lépve. Említést tett az elmúlt időszak fejlesztéseiről, így szólt a Svájci Alap támogatásából megvalósult másfél-milliárdos ivóvíz-hálózati korszerűsítésről, a készülő új tanuszodáról, amit a tervek szerint jövő tavasszal adnak át, illetve a tervekről is. Ezek közül kiemelte a Palóc liget bejáratánál lévő Áninger-ház közösségi célra történő hasznosítását, az újabb húszhektáros iparterület, a déli elkerülő út és a hat kilométeres kerékpárút kialakítását, a nyírjesi kilátó felállítását, az Ipoly-part egy részének megújulását. Hozzátette, fokozott figyelmet szentel az önkormányzat a fiataloknak, a CSOK lehetőségeivel, ingyenes építési telkekkel támogatva otthonteremtési elképzeléseiket.

balassagyarmat

Medvácz Lajos az elszármazottak elé tárta

Balassagyarmat fejlesztéseit

Az est során dr. Hausel Sándor főlevéltáros bemutatta az alapításának hétszázhetvenedik évfordulóját ülő város frissen nyomdából kikerült Honismereti Híradóját, dr. Czudar Sándor ügyvéd pedig Horváth Zitával, az Ipoly Televízió munkatársával beszélgetve tárta a közönség elé mozgalmas életútját, pályafutását. A továbbiakban Lengyel László, az Ipoly Erdő Zrt. közönségkapcsolati vezetője vetített képes előadásban mutatta be, miként működik az ökoturizmus a Balassagyarmat környéki erdőkben, főként a nyírjesi fűvészkert és vadaspark népszerűségét és jelentőségét hangoztatva, de szólt a szendehely-katalinpusztai látogatóközpontjukról is.

Nagy László beszámolója szerint a zene sem maradt ki a színes programból: Kökény Ágnes és férje, Gresina István szórakoztatta a publikumot, az előadóművész-énekesnővel a „kolléganő” Horváth Gabriella beszélgetett, és a terefere során kiderült, a Balassagyarmatra közel két évtizede beköltözött hölgy mára igazi lokálpatriótának érzi magát, és büszkén képviseli a várost a különböző rendezvényeken.

Hegedűs H.

(Forrás: www.nhc24.hu)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Nógrád Megyei Civil Információs Centrum