Nógrád Megyei Civil Információs Centrum

Állami gondozott gyerekeknek segítenek

november 28th, 2016

A “Tegyél jót – ülj mellém!” kampány november 23-án indult. Célja, hogy az állami gondozott gyerekek hosszú távú segítséget kapjanak olyan családoktól, akikben megbízhatnak. A Szülők Háza Alapítvány a kampánnyal teljesen újszerű módon szeretne segíteni: több száz család bevonásával indított rendszeres, hosszú távú és érdemi segítségről van szó.

Regős Judit, a Szülők Háza Alapítvány elnöke, a Szülők Háza módszertan megalkotója azt mondta, a programban szerepet vállaló családok a szó szoros értelmében leülnek az állami gondozott gyerekek mellé, és személyre szabott segítséget nyújtanak, mindenkinek az igényei szerint. Az első esemény során, december 4-én a szátoki Margaréta Gyermekotthonba futnak el a csapat önkéntesei, Kropkó Péter, 51-szeres iron man és Sperka Tamás terepfutó vezetésével, később pedig az összes gyerekotthonba hasonló módon látogatnak majd el.

Regős Judit az Origónak azt mondta, a céljuk, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az önkéntes családok hogyan tudnak bekapcsolódni a “Tegyél jót” programba.

További céljuk, hogy folyamatosan működjön ez a program. Ehhez több száz önkéntes család szükséges, akik 1-1 gyerekotthonba látogatnak el, ahol többnyire 30-35 gyerek él.

A kampány nyitórendezvényén Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke, a Szülők Háza Alapítvány alapítója és a kampány fővédnöke a rendszeresség fontosságát emelte ki: 365 nap van egy évben, és ha valaki olyat csinál, ami fontos, azt nem egy kampányban kell megtennie, hanem folyamatosan, egyenletesen kell, hogy a mindennapjai része legyen.

Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerint az államnak az a dolga, hogy figyelje az ilyen kezdeményezéseket, álljon mögéjük, támogassa azokat, valamint teremtsen olyan környezetet, amelyben működőképesek lehetnek.

Lőcsei-Balássy Emőke, a kampány koordinátora azt mondta, már több mint 500 önkéntes csatlakozott a programhoz. Továbbra is várják a jelentkezőket, ám alapfeltétel, hogy csak olyanok csatlakozhatnak, akik vállalják a rendszerességet. Az első önkéntesek között van Dzsudzsák Balázs, válogatott focista, aki amellett, hogy komoly adománnyal járult hozzá a munkához, személyesen is meglátogatja a gyerekeket.

Regős Judit szerint az önkéntes családoknak képzést is biztosítanak, ahol megosztják a tapasztalatot velük, szakemberek bevonásával. A családok elsősorban az együtt töltött idővel tudnak segíteni a gyerekeknek. A lényeg, hogy ezek a családok vállalják a folyamatosságot, ami azt jelenti, ha negyedévente vagy félévente egy fél napot is, de visszatérnek egy adott gyerekotthonba, egy adott gyerekcsoporthoz. Ugyanis ezeknek a gyerekeknek az érzelmi biztonsága az alapvető cél, hogy olyan emberek társaságában lehessenek, akikben bízhatnak.

“Ezen belül kiemelten jó, ha olyan emberek jönnek, akik maguk is megtapasztalták, hogy milyen nehéz helyzetből eljutni akár egy szép család megvalósításához, hogy a gyerekeknek kapaszkodót tudjanak adni: a nehéz helyzetből is el lehet érni szép dolgokat” – mondta Regős Judit.

Szerinte nem az a cél, hogy egyszer jót tegyünk és karácsonykor sok-sok ajándékot gyűjtsünk. Ez nagyon jó és fontos, mert az ünnep még szomorúbb, ha az ember család nélkül ünnepli. De az év 365 napból áll, és mi azt szeretnénk elérni, hogy ha nem is minden nap és minden gyerekotthonba megyünk el, de ahová már eljutottunk, oda rendszeresen menjünk.

Regős Judit az Origónak azt is mondta, fontos a gyerekeket ilyen formában is támogatni: Ha belegondolunk, hogy mire emlékszünk vissza gyerekkorunkból, arra, hogy hány játékot kaptunk, vagy, hogy hányszor bújócskázott velünk az anyukánk, akkor a bújócska az, ami az embernek a lelkében marad.

Szerinte ezek a gyerekek csak annyiban különböznek tőlünk, hogy nekik nem volt olyan szerencséjük, hogy olyan helyre szülessenek, ahol támogató, szerető családot találhattak.

“Mi ezt nem tudjuk nekik visszaadni. Amit mi tehetünk ezekkel a családokkal közösen, hogy kapaszkodót nyújtunk, és talán valamit tudunk ebből pótolni számukra. Ami szintén nagyon fontos, hogy nemcsak mi adunk, hanem mi is nagyon sokat kapunk tőlük. A legtöbb, amit mi kapunk tőlük, az a szeretetük, mert ezek a gyerekek hálásak.”

Forrás: origo.hu

(Forrás: www.civilhirugynokseg.hu)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Nógrád Megyei Civil Információs Centrum