Nógrád Megyei Civil Információs Centrum

A meg nem születettek emlékére

április 14th, 2017

Szerdán, 2017. április 12-én a Magyar Keresztény Misszió Alapítvány (MKMA) az egész országra kiterjedő megemlékezési sorozatának második állomásán, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház aulájában avatta fel ünnepélyes keretek között a meg nem születettek emlékére kihelyezendő emléktáblát. Az eseményen beszédet mondott – többek között – dr. Klementis Ildikó, a MKMA elnökhelyettese, dr. Deák Imre, az Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkári Kabinet főnöke, valamint dr. Bercsényi Lajos, a kórház főigazgatója is tisztelgett beszédével a meg nem született életek emléke előtt. A felavatott táblát Varga András esperes-plébános áldotta meg, majd a program végén emlékplaketteket is átnyújtottak a megjelentek között.

Salgótarján. Csávás Imre, a MKMA koordinátora a Szent Lázár Megyei Kórház aulájában első ízben kifejtette, hogy alapítványuk a megemlékezési sorozat keretén belül országos szinten összesen tizenhat kórházban állít emléktáblát az emberi élet tiszteletének szimbólumaként, a meg nem születettek emlékéért.

A táblaavatás elején dr. Klementis Ildikó, a MKMA elnökhelyettese lépett a pódiumra, s köszönetet mondott a kórház vezetőségének, hogy lehetővé tette az emléktábla kihelyezését.

– A programsorozat célja, hogy azon embertársainkra emlékezzünk, akik nem jöhettek a világra, ugyanis – dr. Vas Imre szavaival élve – minden meg nem született gyermek a család, valamint a társadalom jövőjének egy elmulasztott esélye… – fejtette ki az elnökhelyettes.

Ezt követően dr. Deák Imre kabinetfőnök osztotta meg gondolatait a megjelentekkel, s elmondta: számára a Földön az életnél nagyobb kincs nem létezik, s hogy feldolgozhatatlan tragédia az, ha egy szülő elveszíti gyermekét.

– Hasznosnak tartom az emléktábla kihelyezését országszerte, hiszen ez nem csak egy emlékezés azokra, akik nem lehetnek közöttünk, hanem egy figyelmeztetés is mindnyájunk számára, hogy dolgunk, felelősségünk és lehetőségünk is van tenni azért, hogy minél több megfogant magzat békességben és szeretetben születhessen meg – mondta dr. Deák Imre.

Ezután dr. Pasztuhov Ágoston, a kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának főorvosa is kifejezte elismerését a tábla kihelyezése iránt, majd Bergs Zsuzsanna, a Kiáltás az Életért Egyesület, Tanácsadó Központ igazgatója fejtette ki, hogy e táblával lehetőséget teremtenek arra, hogy az érintettek méltó módon emlékezhessenek meg nem született gyermekükre.

A továbbiakban dr. Deák Imre és dr. Bercsényi Lajos közösen húzták le az aranyszínű leplet a tábláról.

A leleplezést követően Horváth István, az Aliansz – Magyarországi Evangéliumi Szövetség főtitkára is beszédet mondott, majd Deme Károly lelkész személyes életéből osztott meg megható gondolatokat a jelenlévőkkel. Németh Judit tiszteletes imája után pedig Varga András esperes-plébános áldotta meg szenteltvízzel a kihelyezett emléktáblát. A megáldott táblát dr. Klementis Ildikó és dr. Bercsényi Lajos közösen megkoszorúzták, majd a főigazgatónak egy „Az emberi élet tisztelő kórháznak” című emlékplakettet nyújtottak át. Ezen kívül emlékérmet vehetett át dr. Deák Imre is, valamint szintén a kabinetfőnöknek adták oda a Soltész Miklós államtitkárnak adományozott plakettet is, amellyel a tengernyi támogatást szerették volna megköszönni.

Az esemény végén dr. Bercsényi Lajos főigazgató fejezte ki köszönetét az alapítvány felé, s úgy fogalmazott: – Az alapítvány felkérését ezen emléktábla kihelyezésére örömmel fogadtam, s nem kellett mérlegelnem sem, mert azonnal tudtam: ezzel a lépéssel egy nemes célt szolgálhatunk. Büszke vagyok arra, hogy a budapesti Honvédkórház után a salgótarjáni a második egészségügyi intézmény, ahol elhelyezték az emléktáblát!

Palchuber Kinga

(Forrás: www.nhc24.hu)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Nógrád Megyei Civil Információs Centrum