Nógrád Megyei Civil Információs Centrum

Üveges hagyománytisztelet - Nógrád Megyei Civil Információs Centrum

Üveges hagyománytisztelet

november 17th, 2016

Salgótarján. E két szóban tömören összefoglalható a lényege azon törekvéseknek, amelyek évek óta jellemzik a salgótarjáni székhelyű Öblösüveggyártás Hagyományápoló Egyesület tevékenységét. Annak érdekében alakultak és munkálkodnak, hogy őrizzék a tradíciókat s már a jelen, de még inkább a jövő nemzedékei számára is nyilvánvalóvá tegyék, hogy évtizedeken át mit jelentett a városi lét szempontjából ez az iparág és micsoda értékeket teremtett a tizenkilencedik század végéig visszavezethető s 2009-ben felszámolt termelő egység.  2017. november 26-án, az alapításnak, 2018. december 10-én az üzembe helyezésnek lesz a 125. évfordulója, de e kettős jubileumhoz „csak volt” állapotban, nosztalgikus érzések közepette érkeznek el a megszüntetett s már majdnem földig lerombolt gyár egykori dolgozói, nyugdíjasai.

A minap napvilágot látott A salgótarjáni öblösüveggyártás története című, Sarló Béla Andor által írt és szerkesztett kötet, amelynek egyik célja a gyár krónikájának a megörökítése volt, a másik pedig a figyelemfelkeltés. A szerző és az általa következetesen, szisztematikusan – mondhatni szenvedélyesen – képviselt ügy szimpatizánsai, aktivistái ugyanis azt szeretnék elérni, hogy a következő két évben méltó figyelem övezze a városhoz köthető öblösüveggyártás büszkén vállalható múltját.

Korill Ferenc kiemelte – és ezt Sarló Béla Andor is megerősítette –, hogy a könyv tudatosan nagy hangsúlyt helyezett az emberi tényezőkre, a különböző területeken dolgozott és kiválóan helytállt szakemberek munkájának méltatására. A szerző – a kötetben és szóban is – megköszönte mindazoknak, élőknek és elhunytaknak, akik nélkülözhetetlen szóbeli és írásos információikkal nagymértékben járultak hozzá a kiadvány létrejöttéhez, hiteles mondandójához. A könyv az Öblösüveggyártás Hagyományápoló Egyesület kiadásában látott napvilágot, megjelenését Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság néhai elnöke támogatta. A címlapra Iványi Ödön festőművész üveges témájú illusztrációja került, a hátsó borítón Kalló Viktor szobrászművész Üvegfúvók című alkotása látható. Sarló Béla Andor bővítésre, folytatásra tervezett munkája immár megkerülhetetlen forrásműként kerül be Salgótarján város- és azon belül ipartörténetét feldolgozó helytörténeti irodalomba.

A Stécé Kávéház galériatermében tartott, nagy érdeklődéssel kísért könyvpremier keretében Feketéné Emődi Julianna, a Salgótarjáni Városi  Televízió vezetője mondott köszöntőt, abból az alkalomból, hogy levetítették a helyi tévé által készített, a kötet tartalmát és a Dornyay Béla Múzeum gyűjteményét alapul vevő, huszonkét perces dokumentumfilmet, a „Pillanatképek…”-et. A rendezvény ünnepélyes hangulatát emelte a Gúthy Éva vezényletével pódiumra lépett Liszt Ferenc Kamarakórus igényes műsora. Néhány érdekelt, egykori öblösüveggyári dolgozó saját élményeinek felelevenítésével s újabb ötletekkel is hozzájárult a közös élményhez.

Csongrády Béla

(Forrás: www.nhc24.hu)

Nógrád Megyei Civil Információs Centrum