Nógrád Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ

Párbeszéd a felnőtt-megőrzőkről - Nógrád Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ

Párbeszéd a felnőtt-megőrzőkről

július 11th, 2014

Szabadtéri konditerem, vagyis afféle „felnőtt-megőrző” játszótér kialakítása is téma volt azon a konzultáció-sorozaton, amelyet a salgótarjáni önkormányzat a civilekkel és a vállalkozói szférával közösen folytat – legutóbb ifjúsági témában üléseztek. A Salgótarjáni Városi Diákönkormányzat itt Ifjúsági törvény megszületését is szorgalmazta, tervezett akcióikhoz pedig még aktív nyugdíjasok is segítséget ajánlottak.

A közigazgatási szervek és a társadalmi szervezetek közötti partnerségi hálók kialakulását, illetve a már meglévő kapcsolataik szorosabbá fűzését célozta meg a salgótarjáni önkormányzat, valamint a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Pár-beszéd-programja, amelybe tucatnyi civil szervezet és több vállalkozás is bekapcsolódott – mondta összefoglalóan Tóthné Kerekes Andrea, a polgármesteri hivatal jegyzői irodájának és ennek a projektnek a vezetője. Hozzátette: önkénteseket és új partnerszervezeteket is sikerült bevonni a civil szervezetek, a vállalkozók és a közigazgatás képviselőinek együttműködésbe, akikkel olyan partnerségi hálókat alakítanak ki, amely a jó gyakorlatokon keresztül a munkavállalók, az ügyfelek és a lakosság széles rétegében növelhetik a „befogadó készséget” úgy a fogyatékosok, mit a fiatalok irányában.

A városházi találkozón Bakos Judit, az idén 25 éves Salgótarjáni Ifjúsági Tanácsadó Központ vezetője elmondta: munkacsoportokat alakítottak a diákönkormányzat képviselőivel, illetve az Új nemzedék Kontakt Pont munkatársaival a fiatalokat érintő kérdések feldolgozására, ezek eredményét tárták együttműködő partnereik elé. Kiemelte: figyelemre méltó az a munka, amit például annak érdekében végeztek, hogy szülessen végre egy Ifjúsági Törvény – merthogy ilyenünk nincs. S ugyan elbizonytalanította a fiatalokat, hogy ehhez egy komoly törvényjavaslat szükséges, a kodifikálás meg nyilván meghaladja a felkészültségüket, de abban maradtak, hogy a város jogi irodája segít egy olyan levél megfogalmazásában, amelyet az országgyűlési képviselőnkön keresztül eljuttathatnak a törvényalkotókhoz. A Sréter Ferenc Népfőiskolai Egyesület vezetője, Nagy Ferencné lelkesen bíztatta a fiatalokat, ne torpanjanak meg, s gondoskodjanak arról, hogy ha szeptemberben valamely főiskolán, egyetemen folytatják a tanulmányaikat, legyen, aki majd folytatja a munkájukat.

Egyébként a fiatalok több felvetéséhez is szívesen csatlakoztak itt a nyugdíjasok, de a zagyvapálfalvi roma-program is munkát, lehetőséget kínált nekik a közösségi munkára. A munkaügyi központ képviseletében pedig Gábor György nyújtott baráti jobbot a városban élő fiataloknak, akiknek ugyancsak érdekes felvetése volt az Oláh Martin vezette csoport kutatómunkája. Ebben azt járták körül, milyen helyszínen, s milyen költségből lehetne úgynevezett street work out pályát, vagyis a TEK-esek kiképzőpályájához hasonló felnőtt játszóteret kialakítani. Sok fiatal ugyanis nem tudja a konditermek magas bérleti díját megfizetni, ugyanakkor szívesen edzene, s erre remek lehetőség egy ilyen, az erdei tornapálya keményebb változatát jelentő belvárosi pálya. Alkalmas helyszínnek találták például a Rokkanton az építők-pálya fölötti területet, kialakítására 4,5 – 5 millió forinttal már kaptak is ajánlatot. Ilyen pályát többen szívesen látnának Zagyvapálfalván és a Beszterce-lakótelepen is. Kéréseik a legjobb helyen hangzottak el, miként annak az elégedetlenségnek a hangot adása is, hogy ifjúsági központjuk átadásának halasztása a nyarat tette egy kicsit szegényesebbé. A folytatásra visszatérünk.

Tarnóczi László

Nógrád Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ