Nógrád Megyei Civil Információs Centrum

Kevés a jó példa – akadálymentes turizmus

szeptember 27th, 2016

kevess-a-jo

A turizmus szeptember 27-i világnapja alkalmából – melynek idei témája az akadálymentes turizmus – ki kell mondanunk: Magyarországon még messze vagyunk attól, hogy a mozgáskorlátozott emberek ugyanúgy üdülhessenek, szabadidős és kulturális programokon vehessenek részt, mint bárki más.

Bár vannak pozitív változások, a turisztikai szolgáltatások jelentős része még mindig nem akadálymentes. A szolgáltatók ritkán gondolnak a mozgássérült vendégekre, miközben kiaknázatlan piaci lehetőséget jelentenek a számukra, és szükség van egy erre vonatkozó kormányzati stratégiára is.

Mint ismeretes, a kormány új turisztikai stratégián és törvényen dolgozik. A MEOSZ a nyáron meg is küldte vonatkozó javaslatait a turizmusért felelős kormánybiztosnak, hangsúlyozva: kiemelten figyelni kell a mozgássérült, köztük a súlyosan mozgássérült, jellemzően kerekesszéket használó emberek szempontjaira. Alapvető gond, hogy még mindig nem egyértelmű, mit tekintünk akadálymentesnek. A szállodáknál például több, tipikus hibával találkozni: túl meredek rámpák, nem megfelelő méretű, kialakítású szobák, mosdók, hiányzó kapaszkodók, nem működő korlátliftek stb. A megfelelő akadálymentességhez egységes szempontokra és ellenőrzésre van szükség, de elengedhetetlen az érintettek, a rehabilitációs szakmérnökök bevonása is.

Emellett számos probléma vár megoldásra. Meg kell oldani a közösségi közlekedés akadálymentesítését, lehetőséget kell teremteni emelővel ellátott, átalakított gépjárművek bérlésére, segédeszközök, sportolást, strandolást segítő, speciális eszközök kölcsönzésére (pl. speciális, vízbe-, homokba vihető kerekesszék, sportszék stb.). A fürdőkben speciális beemelő szerkezetekre, személyi segítésre van szükség. A fogyatékossággal élő gyermekeket be kell vonni a szociális üdültetési rendszerbe, családjaiknak ugyanis alig van lehetősége kiszakadni a hétköznapokból. Naprakész információk is kellenek a mindenki által hozzáférhető szolgáltatásokról, és ösztönözni kell a szolgáltatókat, hogy nyissanak a mozgáskorlátozott emberek felé. Az akadálymentes környezet és szolgáltatás kialakítása megtérülő befektetés, ráadásul mindenkinek kényelmesebb, megkönnyíti az idősek, a kisgyermekes családok életét is.

Mindehhez elengedhetetlen az érintettek és a turizmus szereplői közötti együttműködés. A MEOSZ ezért a jövőben a Magyar Utazási Irodák Szövetségével közösen is szeretné felhívni a turisztikai szakmában dolgozók és a döntéshozók figyelmét arra, hogy a speciális igények kiszolgálása, a turisztikai szolgáltatások akadálymentessé tétele közös érdek. A két szövetség együttműködésének az is célja, hogy az utazási irodák megismerjék azokat a sajátosságokat, amelyek a mozgáskorlátozott emberek utaztatása során felmerülnek.

Forrás: beküldött hír

(Forrás: www.civilhirugynokseg.hu)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Nógrád Megyei Civil Információs Centrum