Nógrád Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ

A fogyatékos emberek ügye a társadalom közös ügye - Nógrád Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ

A fogyatékos emberek ügye a társadalom közös ügye

szeptember 30th, 2017

A kormány elkötelezett abban, hogy a fogyatékos emberek önálló, méltó életet éljenek, és minden szolgáltatáshoz ugyanúgy hozzáférjenek, valamint minden segítséget megad a fogyatékos gyermekeket nevelő vagy hozzátartozókat gondozó családoknak is, nem hagyja magukra őket küzdelmeikben. Az elmúlt évek intézkedéseinek köszönhetően számos eredmény látható már a fogyatékosságügy területén.

A kormány által 2015-ben elfogadott, tízéves fogyatékosságügyi program két fontos pontja az akadálymentesítés és a hozzáférési esélyek javítása. Ez utóbbi érdekében idén májusban lett meghirdetve a fogyatékkal élők mindennapjait segítő infokommunikációs alapú távszolgáltatás kialakítása című 4 milliárd forint keretösszegű uniós pályázat, melynek célja, hogy a legkisebb településeken is elérhetővé váljanak a közszolgáltatások a fogyatékos személyek számára a modern infokommunikációs eszközök segítségével.

2016. január elsejétől a kormány döntött a lakóingatlan átalakításához kapcsolódó akadálymentesítési támogatás összegének megemeléséről. A támogatást már nemcsak egyszer lehet igényelni, hanem tízévente újra, összege pedig az eddigi 150 ezerről 300 ezer forintra nőtt.

A kormány fontosnak tartja, hogy minden segítséget megadjon a fogyatékos embereknek és az őket gondozó családoknak, ennek érdekében az elmúlt években megerősítette a támogató szolgálatokat. Az idén 182 millió forint összegben további fejlesztési pályázat lett meghirdetve a szolgálatoknak gépjárműfejlesztésére. Az országban jelenleg működő közel 300 támogató szolgálat fontos partnere a kormánynak.

A kormány célja, hogy a fogyatékos emberek is megmutathassák, értékteremtő munkára képesek, ennek érdekében felkarolja, támogatja és ösztönzi azokat a programokat és kezdeményezéseket, amelyek a fogyatékos személyek társadalmi integrációját szolgálják. Az elmúlt években megújított pályázati rendszernek köszönhetően csaknem 200 ezer fogyatékos, egészségkárosodott, megváltozott munkaképességű ember dolgozik támogatott foglalkoztatásban valamint a nyílt munkaerőpiacon.

A korábbi évek egyik legfontosabb fogyatékosságügyi intézkedése az ún. kitagolási folyamat megkezdése, és az erről szóló kormányzati stratégia megalkotása. A kitagolás célja, hogy az uniformizált szolgáltatások helyett élhető, családias környezetet biztosítsunk a fogyatékos embereknek, továbbá közszolgáltatások, képzési és munkalehetőség vegye őket körbe. A program első, 6 milliárd forintos forrású köre eredményes volt, 2016 elejéig 600 ember hagyhatta el a nagy szociális intézményeket. Az idén indult második körben, 22 milliárd forintból további 2500 fogyatékos ember előtt nyílik meg a teljesebb élet lehetősége 2019 elejéig.

A kormány elkötelezett, hogy anyagilag és erkölcsileg is megbecsülje azt a nagyon kemény munkát, amelyet a szociális ágazatban dolgozók végeznek, többek között a fogyatékos személyek megsegítéséért. 2013-hoz képest 2018-ra 62 százalékkal, a következő két évben mintegy harmadával növekszik az átlagbér a szociális ágazatban.

Az EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága a fogyatékosságügy területén intenzív párbeszédre törekszik a szakmai és civil szervezetekkel, a fenntartókkal valamint az érintettek képviselőivel.

(Forrás: www.kormany.hu)

Nógrád Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ