Nógrád Megyei Civil Információs Centrum

Kanada magyar és nógrádi szemmel

február 14th, 2018

Viszonylag sokat és mégis keveset tud a közvélemény Kanadáról, a világ második legnagyobb területű – a lakosság számát tekintve harmincnyolcadik – országáról.

A juharlevél mint nemzeti szimbólum különösen azok számára ismerős, akik figyelemmel kísérik a sporteseményeket, az észak-amerikai jégkorongbajnokságot, az NHL-t s kivált az olimpiákat, minthogy 1976-ban Montreal nyári, 1988-ban Calgary, 2010-ben pedig Vancouver téli játékoknak adott otthont.

kanada magyar és nógrádi

A Salgótarjáni Tájak Korok Múzeumok Klub Egyesülete minapi rendezvényén Bódi Györgyné dr., a szervezet titkára, a civil kerekasztal vezetője tartott vetített képes előadást kanadai élményeiről. Mondandója során a hatalmas ország jó néhány természeti, építészeti, kulturális és társadalmi jellemzőjét mutatta be.

Az utóbbiak egyike az etnikai sokszínűség. Hazánkfiai a 19. századtól kezdve több hullámban telepedtek le ott. Jelenleg mintegy háromszázhúszezerre tehető a számuk. Bódi Györgyné családi motivációk révén jutott el Calgaryba. Egyik leánya él ott kanadai férjével, aki a rokoni szálak kutatása céljából érkezett Magyarországra és a salgótarjáni levéltárban ismerkedett meg későbbi feleségével…

(Forrás: www.nool.hu)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Nógrád Megyei Civil Információs Centrum